Ülkeler teknolojik gelişmeler ile kendi gelişmişliklerinin geldiği düzeyi, ülkelerarası çekişme ve hâkimiyet alanı olarak birbirlerini tehdit etmeye başladıkları bu çağda, veriler üzerinden yeni ekonomiler ve sermaye grubunun doğması ile ülkelerin yönetimsel güçlerinin üzerinde güç kimliklerini kullanmaya başladıkları süreçlerdeyiz.
ABD’deki son olaylarla dünyanın her yerinde istediği baskıyı kurmak için her türlü güç mekanizmasını kullanmayı kendine hak görenlerin, kendi silahları ile kendi başkanlarının sosyal medyasını kapatarak başkanın üzerinde güç olduklarını gösterenlerin, dünya genelinde ülkeler ve toplumların güvenliği için nasıl yeni tehlike boyutu olduğunun göstergesidir.
Sosyal medya üzerinden, toplumları yönlendirenlerin, emperyal sermayenin, ülkeler üzerinde istediklerini elde etmek için kullandıkları, sağlık alanından dış politikaya kadar birçok alanda etkisini göstermesidir.
Siyaset, politika, sosyal yapıların kendilerini bir güç alanı olarak kullandıkları, takipçileri üzerinden toplumları yönetme gücünü elde ettikleri sosyal medya, aslında sosyal medya sermayesinin kontrolünde olduklarının farkına varmaları ile sosyal medya sermayelerine dünya üzerinde yeni düzenlemelerin yapılması ifade ve hak özgürlüğü, kısıtlamalarının önüne geçilmesi, ülkelerin kendi yasaları çerçevesinde uluslararası bir hukuk yapılanması, ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.
Siyasi yapılanmaların toplumları, yönlendirme ve bilinçlendirme alanında istediği etkiyi yaratmak için kısa ve hızlı iletişim alanı olan sosyal medya kendi içinde verileri toplayanların farkında olup olmadıklarının farkına varmaları gerektiğinin, toplumların yapıları ile kişilerin verileri ile siyasi ideolojisinden, sağlık sorunlarına kadar birçok bilgilerinin sosyal medya yapıları tarafından ele geçirilerek bir analiz süzgeci sonrasında diğer üretim merkezlerine verildiği ve karşılığında büyük bir sermaye elde ettikleridir.
Ülkelerin siyasi liderlerinden, demokrasiye kadar birçok alanda tehdit unsuru ve yaptırım gücü olarak ortaya çıkan, emperyal sistemin yeni ekonomi ve sermaye gücü olarak ortaya çıkmaktadır.
Yeni küresel güç olarak kendilerini görmeye başlayan sosyal medya sermayesinin ülkeler üzerindeki hâkimiyetlerini ortadan kaldırmalarının yolu her ülkenin kendi teknolojik gelişmeler oluşturmaları ve sosyal medya sermaye güçlerini kendilerini kurmalarından geçmektedir.
Ülkeler kendi sosyal medya güçlerini, ülkelerinde oluşturmadıkları sürece ülkelerin istihbarat ve toplumsal olaylar karşısından ne kadar zayıf olduklarının göstergesi olarak bunu görmeleri gerekmektedir.
Dünya teknolojik siyaset ve politikalarının hâkim olacağı yeni güç merkezilerine karşı gelişmekte olan ülkelerin;
Yerli ve Milli siber güvenlik duvarlarını oluşturmalarının öneminin bir kez daha ortaya çıkması,
Teknoloji kültürlerine toplumsal kültürlerin adapte edilmesi,
Siyasetin teknoloji nesli olan seçmenine karşı politikalar geliştirmesi,
Teknolojiler üzerinden seçmeni etkilemesi,
Teknoloji ile yaşamsal alanların içinde insanın olduğu gerçeğinin eğitim ve öğretim programlarında anlatılması ve dijital görmezlik ile toplumların neler kayıp ettiklerinin farkına vardıracak eğitimlerin geliştirilmesi,
En iyi teknolojik gelişmeyi üretenin inanç sahibi insanlar olacağı bu nedenle değerler eğitiminin işlenmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğidir.
Sosyal medya küresel güç merkezleri olarak yenidünya düzeninde yerlerini sermaye merkezli olarak dünya ekonomilerini yönetmek isteyecekleri, yenidünya ekonomisin hâkimleri olarak ülkeleride kendi yönetimlerine almak isteyen yeni yapılar olarak, DİJİTAL KÜRESEL GÜÇ olarak ortaya çıktıkları yeni dönem, ülkeler için yeni tehdit olarak ortaya çıkmaktadır.